Aihe

Kuva-aiheen valinta ei ole kohdallani sattumanvaraista, vaan käyttämäni aiheet valikoituvat useimmiten sisältämänsä merkityksen kautta, mutta merkitys on henkilökohtaista ja usein niin yksityistä, että se voi katsojalle olla ainoastaan kuriositeetin omainen lisä teokseen tutustuttaessa. Tartun harvoin aiheeseen ainoastaan visuaalisen havainnon herättämän mielenkiinnon pohjalta. Korostaisin kohdallani tekijän ja valitun aiheen välisen suhteen tärkeyttä. Tuhkakuppi ja useat maljakkoaiheiset maalaukset pohjautuvat vanhemmiltani perittyihin esineisiin, jotka minulle ovat tuttuja jo lapsuudesta. Palatessani näihin aiheisiin nyt vanhempieni jo kuoltua uskonkin palauttavani mieleeni enemmänkin niitä varhaisia osittain jo kadonneita muistijälkiä vanhempieni kanssa vietetystä ajasta ja suhde kuvaamaani esineeseen saattaakin kuvata enemmän suhdettani sisäisiin mielikuviini vanhemmistani.

Maalaukseni asettuvat jatkuvasti figuratiivisen ja nonfiguratiivisen maalauksen välimaastoon, jopa niin, että silloinkin kun kuva-aihe on ilmeisen esittävä, jokin osa-alue maalauksessa viittaa toisaalle. Samalla horjutan esittävän kuva-aiheen ensisijaisuutta teoksen aiheena. Aiheeksihan saattaa nousta jokin aivan muu. Tämä aiheiden päällekkäisyys ja limittäisyys johtaa myös siihen, että käytän usein myös päällekkäisiä kuva-aiheita ja lopullinen maalaus on kuin samanaikaisten assosiaatioiden kudelma. Jostain syystä minua kiehtoo erilaisten elementtien samanaikainen läsnäolo, jolloin maalaus ei ole vain jotain yhtä vaan montaa samaan aikaan. Teosteni varsinainen merkitys eri tällöin ole aina yksittäisessä kuva-aiheessa vaan maalaus saa merkityksensä samanaikaisten rinnastuksien päällekkäisyydestä ja niiden välisissä suhteissa.

Kuva-aiheen rinnalla maalauksen materiaaliset ominaisuudet, jotka liittyvät väriin ja väriaineeseen, pohjakankaan struktuuriin, tapaani levittää väriä kankaalle ja materiaalin luontaiseen vastustukseen suhteessa aikomukseen, ovat osa käsittelemääni aiheistoa. Materiaali on sekä väline että päämäärä samanaikaisesti.

Todennäköisesti aihe maalaustaiteessa ja sen runsaat variaatiot, merkityksen tavoittaminen representaation kautta tai ilman ovat jatkossakin työskentelyni lähtökohtia.


Kommentit

Suositut tekstit